Intel

Empresa multinacional nord-americana dedicada principalment a la fabricació de circuits integrats (microprocessadors i xips de suport) per a ordinadors personals.

L’any 1971 posà al mercat el primer xip microprocessador, el 4 004, que operava amb 4 bits i era per a una calculadora. Posteriorment, el 1972 i el 1974 presentà els microprocessadors de 8 bits, els 8 008 i 8 080, considerats els “pares” de tots els microprocessadors posteriors, que eren molt més potents i es destinaven principalment al control industrial. L’any 1978 aparegué el 8 086/8 088 que operava amb 16 bits i que ja s’aplicà a l’ordinador personal IBM-PC, amb el qual s’inaugurà una nova era del món de la informàtica. Tot conservant l’arquitectura original, la potència dels microprocessadors anà augmentant, i així, el 1982 aparegué el 80 286, que amb 16 bits podia processar tot el software escrit per als anteriors microprocessadors, i el 1985 es comercialitzaren els 80 386 i 80 486, que permetien funcions multitasca i augmentaven molt sensiblement la capacitat de càlcul respecte als microprocessadors anteriors. És amb aquests xips que es popularitzà el sistema operatiu Windows per a finestres a la pantalla. L’any 1993 posà al mercat el microprocessador Pentium I, que tornà a marcar una altra fita ja que facilitava la connexió amb el món de la veu, el so i la fotografia. Aquestes capacitats milloraren amb l’aparició del Pentium II (1997), que permetia, a més, processar dades de vídeo. Continuant amb aquesta línia d’adaptació a les necessitats del mercat, l’any 1999 sortí al mercat el Pentium III que, a més de millorar el tractament d’àudio i multimèdia, s’orientava a aplicacions d’internet. A l’agost del 2001 Intel presentà el Pentium IV, alhora que reduí els preus dels anteriors models. El nou Pentium és el primer microprocessador capaç d’arribar als 2 GHz. Per la seva banda, el principal competidor d’Intel en el mercat, Advanced Micro Devices Inc. (AMD), respongué amb una rebaixa en el seu principal microprocessador, l’Athlon d’1,4 GHz.

Amb la comercialització de processadors de la gamma Pentium 4 aparegueren els primers processadors de doble nucli d’Intel, coneguts com a Pentium D, precedits per la següent gamma Intel Dual Core amb diverses sèries i models. El 2006 es deixà la denominació Pentium pels nous models Intel Core com són Intel Core Duo, Core 2 Duo i els primers processadors de 4 nuclis Core 2 Quad i Core 2 Extreme. L’any 2008 es comercialitzà la sèrie de processadors de nova generació, Core i7, amb models que ja superaven els 3.20 GHz.