Jack Kevorkian

(Pontiac, Michigan, 26 de maig de 1928 — Royal Oak, Michigan, 3 de juny de 2011)

Jack Kevorkian

Nom amb el qual és conegut el metge nord-americà Jacob Kevorkian, també conegut amb el sobrenom de ‘doctor mort‘.

Nascut en una família de la diàspora armènia fugida de les massacres otomanes del 1915, l’any 1952 es graduà en medicina a la Universitat Ann Arbor de Michigan. Alternà la seva vida professional amb l’afecció a la pintura i la música. A mitjan anys vuitanta començà a ser conegut arran de la seva proposta de donar l’opció de suïcidar-se als condemnats a mort dels EUA, cosa que desencadenà una polèmica sobre l'eutanàsia.

L’any 1988 obrí una consulta especialitzada en “assessorament per a la mort” i dissenyà un aparell que anomenà “màquina de la mort”, que injectava una combinació de sedants i clorur de potassi al pacient. L’any 1990 una de les seves pacients, afectada d’Alzheimer, cometé el primer suïcidi assistit amb la seva màquina i sota la seva supervisió. L’any següent li fou prohibit l’exercici de la medicina, i el 1993 l’estat de Michigan prohibí el suïcidi assistit.

Fins el 1999, i després de sis suïcidis assistits més (la filmació d’un dels quals fou emesa per la televisió nacional), fou processat quatre vegades, fins que fou sentenciat a presó per assassinat en segon grau, condemna que complí fins el 2007. L’any 2008 es presentà sense èxit com a congressista pel seu districte. Escriví diversos llibres sobre l’eutanàsia. Figura polèmica, fou acusat pels seus detractors d’afany de protagonisme, d’actuar al marge de la llei i també d’induir al suïcidi alguns dels seus pacients (malgrat que ell mantenia que només accedia a una petició a partir d’una voluntat molt clara del pacient i, encara, només en casos fatalment terminals i de deteriorament molt acusat de la qualitat de vida), mentre que els seus defensors el consideraren un pioner de la mort digna. L’any 2010 el realitzador Barry Levinson rodà una pel·lícula sobre Kevorkian: You Don't Know Jack, amb Al Pacino i Susan Sarandon com a protagonistes.