Joan Carretero i Grau

(Tremp, Pallars Jussà, 19 de desembre de 1955)

Joan Carretero i Grau

© Reagrupament Internacional

Polític i metge.

Llicenciat en medicina i cirurgia per la Universitat de Barcelona, s’especialitzà en salut pública. Treballà com a metge a Barbens (Pla d’Urgell) i Puigcerdà (Baixa Cerdanya). Ingressà a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) el 1990, i cinc anys després començà la carrera política presentant-se a les eleccions municipals de la capital cerdana. Les guanyà i n'esdevingué alcalde, càrrec que ocupà fins al desembre del 2003, any que fou nomenat conseller de governació i d’administracions públiques del govern de Pasqual Maragall i Mira, a proposta d’ERC.

Després d’unes declaracions crítiques amb el president del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero a propòsit del nou estatut de Catalunya, a l’abril de 2006 dimití el càrrec en una remodelació de l’executiu. Posteriorment es mostrà també públicament disconforme amb la cúpula d’Esquerra Republicana, especialment amb la coalició de govern amb els socialistes, estratègia que considerà que desnaturalitzava la ideologia i els interessos dels votants d’ERC. Per tal de vehicular la seva posició dins del partit creà el el moviment Reagrupament.cat (RCat), que el juny del 2007 es constituí com a corrent intern.

L’octubre del 2009  esdevingué una plataforma electoral de la qual Carretero fou elegit president. En les eleccions al Parlament de Catalunya del novembre del 2010 RCat no obtingué cap escó. L’any 2014 RCat signà un acord d’associació amb Convergència Democràtica de Catalunya per a treballar conjuntament per la independència de Catalunya i, en el pla estratègic, que formalitzava la candidatura conjunta per a totes les eleccions de caràcter general. Al maig del 2015 fou substituït al front de Reagrupament per Ignasi Planas.