Joan Colom i Altemir

(Barcelona, abril de 1921 — Barcelona, 3 de setembre de 2017)

Fotografia de Joan Colom, El carrer (1961)

© Joan Colom/MNAC

Fotògraf.

De jove es guanyà la vida com a comptable, mentre aprenia fotografia de manera autodidàctica. El 1957 es féu membre de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya (AFC) i l’any següent guanyà el 7è premi al IV Saló Internacional de Fotografia de Múrcia. El 1960 participà en la creació del grup artístic El Mussol. Interessat pel “barri xino” (com era conegut aleshores el Raval, barri on havia nascut) i les zones més marginals de Barcelona, des del 1958, dedicà bona part del seu temps a fotografiar —a voltes, a enregistrar en súper-8—, escenes de carrer, amb la particular tècnica de disparar a l’alçada de la pelvis, per no fer-se notar.

El 1961 féu la exposició individual El Carrer, a la sala Aixalà de Barcelona. L’any 1962 viatjà a París, seleccionat, juntament amb els fotògrafs Xavier Miserachs i Oriol Maspons, en una mostra de fotografia espanyola, agrupats en el moviment Nueva Vanguardia. Aquest moviment fou precursor de la composició en sèries fotogràfiques i s’inspirà en els treballs de Francesc Català i Roca, Cartier-Bresson o Man Ray.

Juntament amb Camilo José Cela, publicà Izas, Rabizas y Colipoterras, dins de la col·lecció “Palabra e imagen” de l’editorial Lumen, que anà acompanyada d’una denúncia (a l’editorial, a l’escriptor i al fotògraf) d’una de les dones que sortia al llibre. Arran d’aquest fet, el 1964 abandonà la fotografia, i no hi retornà fins el 1990. Incorporà aleshores el color a les seves imatges, que compaginà amb el blanc i negre.

Colom obtingué el Premio Nacional de fotografia del ministeri de cultura (2002), la Medalla d’Or al mèrit cultural atorgada per l’Ajuntament de Barcelona (2003), el Premi Nacional de les arts visuals (2004) i la Creu de Sant Jordi (2006) de la Generalitat de Catalunya.

L’any 2012 donà tot el seu arxiu complet —format per més de 9.000 fotografies i negatius, una pel·lícula de 8 mm de 25 minuts i tota la seva documentació— al Museu Nacional d’Art de Catalunya, que al desembre de l’any següent feu la primera exposició de la seva obra completa sota el títol de Jo faig el carrer.