De formació autodidàctica, es donà a conèixer a vint anys amb la publicació de proses i poemes a la premsa catòlica d’Igualada (Virtus et Labor i Llibertat). El 1929 fou cofundador de Revista d’Igualada i durant els anys trenta col·laborà a La Revista, La Publicitat i La Veu de Catalunya. El 1934 publicà el seu primer llibre de versos, Ònix i níquel. De ressons neopopularistes i avantguardistes, però sobretot inserint-se en les reformulacions del romanticisme pròpies de part de la poesia europea de l’època (els temes del somni i la infantesa, l’associació de poesia i pregària, etc.), aquesta obra li serví de credencial per a iniciar la seva relació amb Rosselló-Pòrcel i Espriu. El 1935 enllestí el seu segon recull, Nyora, de publicació pòstuma; i durant la guerra civil, la primera versió de la seva obra cabdal, Aurora de l’Aragall.
Durant la immediata postguerra, dedicà la major part dels seus esforços a preparar la primera edició, de luxe i amb il·lustracions d’E. Grau-Sala, d’Aurora de l’Aragall (1947). Després del fracàs personal i econòmic que aquesta obra li comportà, no tornà a publicar cap llibre fins que el 1961 s’encarregà de promoure una nova edició del mateix llibre de poemes refeta, popular, amb il·lustracions de J. Massip i Blasco i pròleg de Salvador Espriu. També el 1961 escriví el recull de temàtica religiosa L’espiga a la mà, del qual donà a conèixer fragments, però que no fou publicat íntegrament fins després de la mort del seu autor. A més d’admirar i deixar-se influir per poetes com García Lorca, Sánchez i Juan, Salvat-Papasseit o el mateix Rosselló-Pòrcel, mantingué relacions amb altres poetes i crítics, com Joan Teixidor. Tot això fa que la seva poesia sigui molt representativa d’algunes de les tendències imperants de l’època en què n’escriví la major part (1930-39) i que externament comparteixi trets amb la de Rosselló-Pòrcel, Teixidor, i, ja en la postguerra, amb el grup de Poesia i Ariel, revistes en les quals ell també participà.
Bibliografia
- Diversos autors (2005): Centenari de Joan Llacuna. Barcelona, Generalitat de Catalunya.
- Enrich i Murt, M. (1987): “Introducció a la poesia de Joan Llacuna”. Miscel·lània Aqualatensia, 4, p. 219-244.
- Espriu, S. (1977): “L’obra poètica de Joan Llacuna” (Pròleg), dins Llacuna, Joan: Obra poètica. Barcelona, PAM, p. 7-11
- Farrés Cobeta, J. (2005): “Introducció”, dins Llacuna, Joan: Obra completa. Barcelona, PAM, p. 7-58
- Romeu i Figueras, J. (1984): Sobre Maragall, Foix i altres poetes. Assaigs i comentaris crítics. Barcelona, Laertes, p. 213-217.