Joan Raventós i Babot

(Barcelona, 19 de juliol de 1883 — Barcelona, 25 de maig de 1947)

Tenor.

Estudià al Conservatori de Música del Liceu de Barcelona, on fou deixeble d’A. Ribera, aquest el presentà en un concert de l’Associació Wagneriana de Barcelona (1903). Amplià estudis a Alemanya i assolí èxits a Berlín amb Les contes d’Hoffmann, d’Offenbach, i sobretot a la Volksoper de Viena.

El seu repertori era d’òpera francesa i alemanya. Especialitzat en R. Wagner, el 1911 cantà el primer acte de La valquíria a l’Associació Wagneriana. També abordà l’obra d’altres compositors i, per exemple, en la temporada 1911-12 del Gran Teatre del Liceu cantà El barber de Sevilla (G. Rossini), al costat d’E. de Hidalgo i R. Stracciari, i el 1912 hi interpretà Tannhäuser. El 1919, en aquest mateix escenari, cantà Parsifal, i posteriorment es traslladà a Munic, on fou professor de cant durant prop de vint anys.

Paral·lelament a l’activitat docent desenvolupà una intensa carrera internacional que el dugué a actuar en diversos teatres d’Alemanya i Àustria i també als Païsosn Catalans. El 1936 participà en l’estrena de Canigó, d’A. Massana, en forma de concert, al Casal del Metge de Barcelona. Es casà amb la soprano Nina Grieg-Halvorsen (Oslo, 2 de desembre de 1902 - 1978), del compositor noruec Johan Halvorsen, i neboda d’Edvard Grieg.