Joaquim Amat-Piniella

(Manresa, Bages, 22 de novembre de 1913 — Bellvitge, l’Hospitalet de Llobregat, Barcelonès, 3 d’agost de 1974)

Joaquim Amat-Piniella

Novel·lista.

S’introduí des molt jove en política, que compaginà amb les activitats d’escriptor, periodista i activista cultural a la seva ciutat, on fou membre d’Esquerra Republicana de Catalunya i secretari personal de l’alcalde Francesc Marcet i Artigas (desembre del 1932-octubre del 1936). Durant els fets del Sis d'Octubre fou detingut i empresonat. El 1933 publicà un primer volum de narracions, Ombres al calidoscopi, però la guerra, en la qual intervingué com a voluntari del bàndol republicà, des del 1937, interrompé la seva incipient carrera literària. El 1939 fugí a França, on fou reclutat com a treballador forçós, però s’escapà a Suïssa, d’on fou retornat a la França ocupada el 1940. Lliurat als nazis, fou internat a Mauthausen i altres camps de la riba del Danubi, fins que fou alliberat al maig del 1945.

Després d’una estada a Andorra, entre el 1945 i el 1946 escriví la seva obra més important, K.L. Reich, en què narra de manera novel·lada la seva experiència, junt amb altres compatriotes, als camps d’extermini, i que és considerada un clàssic sobre aquest tema. Censurada durant anys pel règim franquista, no es publicà fins el 1963. El 1965 la traducció al castellà rebé el premi Fastenrath. Des del 1946 visqué a Barcelona en l’obscuritat, sense poder tornar a la seva ciutat per raons polítiques.

El 1962, junt amb altres antics interns catalans, fundà l’Amical Mauthausen, organització dedicada a preservar la memòria dels camps de concentració. Al llarg dels anys següents continuà escrivint i publicà El casino dels senyors (1956), Roda de solitaris (1957), La pau a casa (1959) i La ribera deserta (1966), novel·les resoltes sovint amb tècniques modernes i on prevalen un cert escepticisme i personatges amargs i angoixats.

En morir, una part important de la seva obra restà inèdita, i no es començà a publicar fins al cap de més de vint anys. Després de l’aparició de Les llunyanies de l’exili (1999), poemari escrit durant els anys d’empresonament als camps nazis, el 2001 la família Amat-Piniella féu donació a l’Arxiu Comarcal de Manresa d’un important volum de documentació de l’escriptor, entre la qual hi ha l’original de K.L. Reich i altres escrits literaris. El mateix any se celebrà la primera edició del premi de novel·la social Joaquim Amat-Piniella. L’any 2012 hom publicà les narracions Retaule en gris i el 2013 la novel·la La clau de volta. Aquest mateix any, l’Ajuntament de Manresa, Òmnium Cultural i altres entitats celebraren el centenari de l’escriptor i les despulles de l’ator foren traslladades al cementiri de Manrresa.