Vida
Esdevingué un dels millors pianistes catalans del seu temps. Inicià els estudis amb M. Alsina, i després de progressar ràpidament i d’una manera brillant, entrà a l’Escola Municipal de Música de Barcelona, sota el magisteri de Joan B. Pujol i de Robert Goberna. En només dos anys acabà els estudis, i obtingué el primer premi de final de carrera.
Això li permeté obtenir una beca de l’Ajuntament de Barcelona per a estudiar al conservatori de música de París amb Ch. de Bériot (1886) i debutar el mateix any. El 1893 guanyà el primer premi de piano del conservatori parisenc, amb un tribunal presidit per Anton Rubinstein. Inicià, a la mateixa ciutat, la carrera de concertista tocant en sales de renom, com l’Érard. Els seus primers programes contenien sempre obres de compositors catalans. S’establí uns quants anys a París, tot i que el 1896 feu concerts a Espanya. El 1897 tocà a la Sociedad de Conciertos de Madrid i el mateix any, a Barcelona, intervingué en concerts sota la direcció d’Antoni Nicolau i en la inauguració de la sala de concerts de la casa de pianos Estela. A partir d’aquesta data tocà en diferents ocasions a la ciutat catalana, sovint formant duo amb altres pianistes, com E. Granados, C.G. Vidiella o el mateix C. Saint-Saëns.
El 1903 guanyà el Premi Diémer del Conservatori de París, en la primera edició d’aquest certamen de prestigi al qual només podien optar aquells que havien guanyat el primer premi del conservatori en anteriors convocatòries. Aquest guardó representà la seva consagració definitiva, per la qual fou considerat un dels millors pianistes d’Europa: fou contractat diverses vegades per les orquestres Lamoureux i Colonne, i començà una sèrie de gires per Europa i també per Amèrica (1905).
Fou un dels millors intèrprets de la suite Iberia d’Albéniz, obra que segons el mateix Albéniz era magistralment interpretada per Malats. Compongué també algunes obres per a piano, un concert per a piano i orquestra, inacabat, un fragment simfònic i una col·lecció de peces per a veu i piano.
Obra
Piano
Barcarola (1896); Babillage (1899); Napoli (1899); Capriccio; Mazurca; Deuxième mazurka; Impresiones de España núm. 1; Impresiones de España núm. 2; Sonata española; Vals Caprice
Orquestra
Impresiones de España, suite; Concert per a piano i orquestra (inacabat)
Cambra
Trío, pno., vl., vlc.
Veu i piano
Canto de amor