Jocs Olímpics de Pyeongchang 2018

XXIII Jocs Olímpics d’Hivern, celebrats a la localitat de Pyeongchang (República de Corea) del 9 al 25 de febrer de 2018.

Pyeongchang és pròpiament un districte de la província nord-oriental de Gangwon. D’una extensió d’uns 1.500 km2 i poc més de 40.000 h, és ocupada en gran part per la serralada de Taebaek, que recorre la península de Corea de N a S. Després de perdre en la competició per hostatjar els Jocs Olímpics d’hivern del 2010 i el 2014 davant de Vancouver (Canadà) i Sotxi (Rússia), respectivament, la candidatura de Pyeongchang fou escollida en la reunió del Comitè Olímpic Internacional (COI) celebrada a Durban el juliol del 2011, en la qual derrotà la de Munic (Alemanya). Aquests Jocs estigueren marcats pel veto a l’equip rus dictaminat pel COI després que es descobrís una trama de dopatge sistemàtic en competicions olímpiques anteriors dirigida des de l’Estat. Tanmateix, el COI permeté competir-hi 169 atletes russos que havien complert amb les regulacions antidopatge sota la denominació d’“atletes olímpics de Rússia”. Els Jocs Olímpics d’hivern de Pyeongchang també foren notables per l’aproximació entre les dues Corees després d’un període de greus tensions i, així, la República Popular de Corea tornà a competir en uns Jocs Olímpics després del boicot en els Jocs de Sotxi del 2014 i de Seül del 1988.

Quant a l’aspecte esportiu, Noruega aconseguí el nombre de medalles més gran, amb 39 (14 d’or). La seguiren Alemanya, amb 31 medalles (14 d’or ), el Canadà, amb 29 (11 d’or), els Estats Units, amb 23 (9 d’or), els Països Baixos, amb 20 (8 d’or) i la Gran Bretanya, amb 5 (1 d’or). Individualment, sobresortí l’esquiadora noruega Marit Bjørgen, amb 5 medalles (2 d’or). Aquest resultat la convertí en l’esportista amb més medalles de la història (15) en uns Jocs Olímpics d’hivern. També cal esmentar l’esquiadora txeca Ester Ledecká, primera esportista d’uns jocs d’hivern que guanyava l’or en dos esports diferents (eslàlom gegant i surf de neu). Per la seva banda, el biatleta nord-català Martin Fourcade obtingué, en representació de l’Estat francès, tres medalles d’or (relleu mixt, persecució i sortida en grup). Cal esmentar també l’esquiador austríac Marcel Hirscher (or en descens combinat i eslàlom gegant). D’altra banda, l’equip de cúrling integrat per atletes russos fou desqualificat per dopatge.