Jordi Cuixart i Navarro

(Santa Perpètua de Mogoda, Vallès Occidental, 22 d'abril de 1975)

Jordi Cuixart

Empresari i activista cultural i polític.

Fundador i director de l’empresa d’envasats Aranow Packaging Machinery (2003), també és membre fundador de la Fundació Privada d’Empresaris FemCat (2004), que es dedica a elaborar propostes i a generar iniciatives per al desenvolupament econòmic i social de Catalunya. Membre d’Òmnium Cultural des del 1996, entitat de la qual ha estat tresorer i vicepresident, el desembre del 2015 en fou elegit nou president. Com a màxim dirigent d’Òmnium Cultural ha esdevingut, conjuntament amb el president de l’Assemblea Nacional CatalanaJordi Sànchez, el líder més visible de les organitzacions ciutadanes del moviment per la independència de Catalunya. L’octubre del 2017 una jutge decretà per a ambdós presó preventiva sense fiança acusats de sedició com a responsables de les manifestacions del 20 de setembre davant la Conselleria d’Economia, mesura que fou interpretada en molts àmbits com l’aval a presos polítics a l’Estat espanyol.

Substituït en les seves funcions pel vicepresident Marcel Mauri, en les eleccions a la nova junta d’Òmnium Cultural del juny del 2018 Cuixart fou reelegit a la presidència malgrat continuar empresonat. En les eleccions per a la renovació parcial de la Junta Directiva d’Òmnium celebrades el febrer del 2022, l’única candidatura que es presentà, encapçalada pel filòsof Xavier Antich, fou proclamada guanyadora, i Antich rellevà Cuixart en la presidència de la institució.

Compartí amb Sànchez els premis Ateneu Barcelonès atorgats per aquesta entitat (novembre del 2017) i Gabriel Alomar de l’Obra Cultural Balear (desembre del 2017). L’agost del 2018, encara pres polític, fou nomenat president de la Federació Llull, formada per les tres grans organitzacions culturals dels Països Catalans: Òmnium Cultural, Acció Cultural del País Valencià i Obra Cultural Balear.

Processat en la causa especial 20907/2017 contra dirigents independentistes involucrats en el Referèndum de l’1 d’octubre (del qual el Tribunal considerava les manifestacions del 20 de setembre com un precedent), el 14 d’octubre de 2019 el Tribunal Suprem el condemnà a 9 anys de presó per sedició i l’imposà 9 anys d’inhabilitació. El 23 de juny de 2021 fou indultat de la pena de presó pel govern de Pedro Sánchez, però es mantingué la inhabilitació establerta en la sentència. La vigència de l’indult quedà condicionada al fet de no tornar a cometre cap delicte greu —castigat amb més de cinc anys de presó— en un termini de cinc anys. 

Sobre la resposta repressiva de l’Estat espanyol a l’independentisme pacífic i democràtic publicà Ho tornarem a fer (2019) i, en una entrevista amb la periodista Gemma Nierga, Tres dies a la presó (2019). Posteriorment és autor d’Aprenentatges i una proposta (2021), sobre els reptes que afronta el moviment cívic enfront de la política. També ha publicat els contes Un bosc ple d’amor (2019) i El polsim màgic (2020). L’any 2023 li fou atorgada la Creu de Sant Jordi.