Josep Maria Berenguer i Sánchez

(Barcelona, Barcelonès, 1944 — Barcelona, Barcelonès, 23 d’abril de 2012)

Editor de còmics.

Estudià belles arts i posteriorment exercí professionalment com a fotògraf i il·lustrador. Arran del seu descobriment del còmic underground nord-americà, amb la col·laboració de Josep Toutain, l’any 1979 fundà l’editorial La Cúpula per editar la revista de còmics per a adults El Víbora, des del desembre d’aquest any.

Juntament amb Cairo, es convertí en la publicació del gènere més difosa de les creades a l’Estat espanyol. Establí amb Cairo una certa rivalitat per la temàtica i l’estil, tendents a la truculència, popularment coneguda com a “línia chunga", per contrast amb la “línia clara”.

Fou una plataforma per a la projecció de dibuixants i guionistes com ara Gallardo , Mediavilla, Max , Montesol, Martí , Nazario o Sento, i publicà també autors internacionals, entre els quals cal esmentar Robert Crumb. Després de 300 números, l’any 2005 deixà d’editar-se. Edità també altres revistes, com ara Kiss Comix, eroticopornogràfica, que es publicà des del 1990 fins el 2011 i que llançà versions en anglès i francès.