Vida i obra
Fill d’una família benestant, exercí de professor a l’Escola Normal Femenina de Lleida. De ben jove fou influït pel moviment de la Renaixença catalana, de la qual es convertí en un referent i promotor a Lleida.
La premsa, la poesia i la recerca històrica foren les seves activitats culturals més rellevants. Com a periodista fundà el periòdic El Cronicón Ilerdense (1857) i col·laborà en Revista de Lérida, La Bandera Catalana, Lo Gai Saber i La Renaixença, entre d’altres.
Implicat en moltes iniciatives de la Renaixença, l’interès per l’excursionisme de caràcter erudit i patriòtic el dugué, juntament amb el també historiador lleidatà Renyé i Viladot, a fundar, el 1878, l’Associació Catalanista de Lleida, que l’any 1895 inicià els Jocs Florals en aquesta ciutat. El 1879, fou nomenat cronista oficial de Lleida i esdevingué membre de l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i de la de la Historia de Madrid.
El 1884 fundà l’Associació Excursionista Ilerdanesa, des de la qual fomentà l’excursionisme de caràcter erudit i patriòtic. Publicà importants guies, com Guía cicerone de Lérida (1877) i Guia de Lleida, o sia notícia històrica, artística, monumental, administrativa, industrial i mercantil de dita ciutat (1882).
La seva obra més coneguda és Apuntes de historia de Lérida (1873), investigació seriosa i metodològicament rigorosa realitzada a partir de la consulta dels arxius de la ciutat, la premsa lleidatana del moment, algunes memòries de diferents estudiosos i llibres sobre la història de Lleida i de Catalunya, entre d’altres. En col·laboració amb F. Renyé i Viladot escriví Àlbum històric i monumental de Lleida i sa província (1880).
Altres obres seves són les antologies Garlanda poètica ilerdanesa (1881) i Ramell de flors que l’esbart de poetes de Lleida dedica en la solemne diada de la festa major a les noies concorrents a la mateixa (1882) i el poema èpic La reconquesta de Lleida (1883). Escriví poemes de temàtica popular i lírica, la majoria aplegats el 1880 en el llibre inèdit Aplec de rimes.
El manuscrit inèdit i pòstum que redactava en el moment de la seva mort fou publicat l’any 1944 en la revista Ilerda per J. Sol i J.A. Tarragó Pleyan: “Efemérides leridanas recogidas y ordenadas por José Pleyan de Porta”.
Bibliografia
- Borrell, J. i Sanvicén, P. (1998): La Renaixença a Lleida. Lluís Roca i Florejachs-Josep Pleyan de Porta. Lleida, Universitat de Lleida.