Juan José Torralba

(Mèxic DF, 1937 — Guanajuato, Mèxic, 21 d’octubre de 2010)

Juan José Torralba

© Fundació Rodríguez-Amat

Pintor i gravador mexicà.

Inicià els seus estudis d’art a la Escuela Superior de Bellas Artes de San Carlos i a la de Las Artes del Libro de la ciutat de Mèxic. El 1958 arribà a Barcelona. Començà a estudiar pintura a l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi, on descobreix la seva vocació pel gravat. Torralba continuà conreant la pintura al llarg de tota la seva trajectòria professional, però ha estat en el gravat on desenvolupà la major part de la seva creació artística i on ha estat més reconegut. Aprofundí els seus coneixements amb el xilògraf català Ollé Pinellir.  

Desprès de crear i dirigir diversos tallers a Barcelona, s’instal·là durant vint anys a l’Empordà, primer a La Pera i posteriorment a Peratallada. El 1994 es traslladà a Girona i obrí el seu taller a l’antic Hospital dels Capellans. Uns anys més tard, regresà a Mèxic.

Ha realitzat alguns murals, però sobresurt com a gravador i il·lustrador de texts literaris i poètics (de R. Tagore, J.R. Jiménez, A. Bartra, etc). A partir d’una obra inicialment figurativa, Torralba evolucionà per un camí personal i lliure en el que figuració i abstracció es donen la mà: una certa metamorfosi entre terra i home, acompanyada, moltes vegades, del paisatge. El paper dialèctic que juguen les proporcions, el control dels espais i dels nivells de saturació tonal i cromàtica són tres dels elements plàstics que conflueixen a la seva obra.

Molts dels grans artistes (Clavé, Tàpies, Miró, Henry Moore, etc.) passaren pel taller de Torralba per realitzar les seves obres gràfiques.