Júlia Bonet i Fité

(les Escaldes i Engordany, 1922 — Cambrils, Baix Camp, 3 de setembre de 2011)

Empresària.

A disset anys obrí una perruqueria als baixos de la casa familiar. Per tal de subministrar els productes necessaris per a aquesta activitat, viatjà sovint a França. Amb el temps, la venda d’aquests i altres productes, inexistents tant a Andorra com a Espanya durant els primers anys del franquisme, es convertí en la base del negoci. 

Finalment centrada en la branca de la perfumeria, aprofità el turisme comercial que, impulsat per la prosperitat dels anys seixanta, trobava al Principat d’Andorra uns preus i un assortiment de productes inexistents a l’Estat espanyol. L’obertura d’una perfumeria el 1969 i la incorporació del seu marit i les tres filles al negoci assenyalà una primera expansió que continuà al llarg dels anys setanta. El 1980 donà inici a la fabricació de fragàncies amb l’Eau de Toilette Júlia.

L’any 1987 fundà Perfumeries Júlia, amb seu central a l’edifici Centre Júlia de les Escaldes i Engordany. El 1996 obrí a la mateixa localitat una important perfumeria i l’empresa entrà al consell d’administració de la Banca Privada d’Andorra. Tres anys més tard obrí a Osca i a Tarragona els dos primers establiments a l’Estat espanyol, i l’any 2000 s’inaugurà el centre de serveis Júlia sol.

Paral·lelament a un fort creixement (que arribava a les 63 botigues l’any 2011 a Espanya i Andorra), amplià la gamma de productes propis (Nova Línia Júlia, 2004) i creà, amb la col·laboració del Govern andorrà, el Museu del Perfum-Fundació Júlia Bonet, inaugurat el mateix 2004. Rebé els premis a la Millor Atenció al Client (2004 i 2005) i a la Millor Perfumeria (2004) del grup Tecnipublicaciones.