Julia Eileen Gillard

(Barry, Gal·les, 29 de setembre de 1961)

Julia Eileen Gillard

© The University of New England

Política australiana d’origen gal·lès.

Emigrà amb la seva família a Austràlia l’any 1966. Graduada per la Universitat de Melbourne en dret i arts (1986), durant els seus anys d’estudiant s’uní al Partit Laborista i, a partir del 1983, fou membre de la Unió Australiana d’Estudiants. Del 1987 al 1998 treballà en un despatx d’advocats especialitzat en dret laboral i industrial. Diputada al Parlament australià des del 1998, com a membre del Partit Laborista a l’oposició encapçalà diversos ministeris “a l’ombra”. En guanyar les eleccions el Partit Laborista l’any 2007, fou nomenada vice-primera ministra i ministra d’Educació, Ocupació i Relacions Laborals, i des d’aquest càrrec impulsà importants canvis en la legislació laboral i educativa.

Rival del primer ministre Kevin Rudd, després que aquest dimitís en perdre el suport del partit arran de la revocació de la llei de retallades en les emissions de gasos que ell mateix havia impulsat, fou elegida per substituir-lo i, un cop en el càrrec, convocà eleccions anticipades.

Celebrades al mes d’agost del 2010, l’empat de laboristes i conservadors a la Cambra de representants no permeté la formació de govern fins que dos diputats independents asseguraren el seu suport als laboristes. Gillard esdevingué al setembre la primera dona primera ministra d’Austràlia. Desafiada novament per Rudd quan aquest dimití el càrrec d’afers estrangers, el seu lideratge fou àmpliament confirmat en el congrés extraordinari que convoca al febrer del 2012. Al juny del 2013, Rudd la derrotà en unes noves eleccions com a líder del Partit Laborista, i Gillard dimití com a primera ministra, càrrec que passà a ocupar Rudd. 

Durant el seu mandat, Gillard posà un fort accent en les polítiques del medi ambient i les mesures destinades a afrontar el creixent nombre de sol·licitants d’asil.