Leopold Rodés i Castañé

Leopoldo Rodés
(Barcelona; Barcelonès, 1935 — Aiguaviva, Gironès, 8 de juliol de 2015)

Leopold Rodés i Castañé

© Institut Químic de Sarrià

Empresari, financer i mecenes.

Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona, entre el 1964 i el 1974 formà part dels consells d’administració del Banc Central a Catalunya, del Banco Vitalicio d’Espanya i de Ferrocarrils de Catalunya. Del 1975 al 1978 fou vicepresident del Banco de Progreso i, des del 1988 fins al 2004, vicepresident del Banco Urquijo. Fins l'any 2013 fou membre del consell d'administració de "La Caixa".

El 1978 creà l’empresa familiar Media Planning Group (MPG), que es convertí en líder del sector de publicitat i mitjans de comunicació a l'Estat espanyol. L’any 1999 s’integrà a la multinacional francesa Havas, dins de la qual continuà com a president d'MPG. Al marge d’Havas, el 2006 creà Inversiones y Servicios Publicitarios (ISP). Fou també vicepresident del Reial Automòbil Club de Catalunya.

També fou destacada la seva participació en l'àmbit cultural: fundador i president de la Fundació Museu d’Art Contemporani de Barcelona, president de la Fundación Arte y Mecenazgo, patró i membre de la Comissió Executiva de la Fundació Palau de la Música i de la Fundació Gran Teatre del Liceu, membre d’honor del museu Guggenheim de Bilbao, membre del Patronato Internacional i membre d’honor del Museo del Prado, i patró de la Fundación Príncipe de Asturias i de la Fundació Príncep de Girona. També fou membre del Chairman’s Council i de l’International Council del Museum of Modern Art (MOMA) de Nova York, i del National Comittee del Whitney Museum of American Art.

Fou un dels fundadors (1992) de l’Instituto de la Empresa Familiar, i el seu primer president. Des del 2010 en fou el president d’honor. El 1985 fou president del Comitè de la Candidatura dels Jocs Olímpics de Barcelona’92 (COOB ‘92) i posteriorment en formà part del comitè executiu.

Rebé la Creu de Sant Jordi (1999) el premi Montblanc de la fundació del mateix nom en reconeixement a la seva tasca de mecenatge (2012).