les Paüls

Laspaules

Municipi de la Ribagorça, al qual han estat annexats (1966) els de Nerill i d’Espés; l’antic terme és a la vall alta de l’Isàvena (vall de les Paüls), fins a l’inici del congost d’Ovarra.

El sector septentrional és accidentat pels contraforts orientals de la tuca d’Urmella (2.325 m alt) i per la muntanyeta de Denui (2.514 m), a la zona axial pirinenca, que separen, respectivament, la conca de l’Isàvena de la de l’Éssera, a l’W, i de la de la Valira de Castanesa (vall de Castanesa), a l’E. Els conreus es localitzen al sector central, més planer (altiplans de les Paüls), prop ja de les serres interiors dels Prepirineus, al S, que formen les parets del congost d’Ovarra. Unes 396 ha (el 9% del terme) són terres ermes, 410 ha (el 10%) són conreades i a la resta predominen els pasturatges (el 65%) i el matollar sobre el bosc. El regadiu no arriba al 5% dels conreus. La ramaderia ha adquirit força importància; segons el cens del 1982 hi havia uns 5.200 caps d’ovins i 880 de bovins i és important la producció de llet.

La vila (118 h agl [1991]; 1.431 m alt) és enlairada damunt la riba dreta de l’Isàvena, al centre del terme. Té la funció de petit mercat de l’alta vall de l’Isàvena. L’església parroquial és dedicada a sant Pere. El municipi comprèn, a més, dins l’antic terme, els pobles de Vilarrué i Suïls, la caseria de Vilaplana, el llogaret d'Alins d’Isàvena, el barri de la Vileta de les Paüls i la quadra de Rins de Vilarrué.