Leymah Gbowee

(Monròvia, 1972)

Leymah Gbowee

© Mike Sclafani

Activista pels drets humans liberiana.

Passà la infantesa i l’adolescència a l’interior del país. Amb disset anys tornà a la capital, aleshores en plena guerra civil, i hi féu tasques d’assistent social, sobretot entre els infants traumatitzats per la guerra, i també com a assessora del govern (1995-96) sobre els desplaçats per la guerra.

A partir de l’any 2001 impulsà i fou la principal artífex de diversos moviments de dones per la pau, especialment el Women of Liberia Mass Action for Peace, coneguda per una indumentària blanca característica i per diverses iniciatives de protesta no violenta inhabituals que obtingueren un gran ressò entre la població femenina. Especialment destacables foren les “vagues de sexe”, evocadores del mite grec de Lisístrata, amb les quals, a través de l’evitació de relacions sexuals, les dones comminaven els homes a renunciar a la violència armada.

Els anys 2004 i 2005 formà part del Comitè de la Veritat i la Reconciliació de Libèria. En 2006-07 fou consellera regional de la Xarxa de Dones Africanes per la Pau i la Seguretat. La seva tasca per la pau i els drets de les dones ha estat reconeguda amb diverses distincions, entre les quals cal citar la Cinta Blava de la Women Leadership Board de la Kennedy School of Government de la Universitat de Harvard (2007) i el premi Nobel de la pau l’any 2011, compartit amb la presidenta de Libèria Ellen Johnson-Sirleaf i l’activista iemenita Tawakul Karman .