llet d’ametlles

f
Alimentació

Producte elaborat amb ametlles dolces, sucre i additius alimentaris, utilitzat com a substitut de la llet de vaca per a persones que, afectades de trastorns digestius, no toleren la llet animal, i com a beguda refrescant.

La fabricació comença preparant en calent un xarop amb aigua i sucre del 65% al qual és afegit àcid cítric per provocar una inversió parcial del sucre a fi d’evitar cristal·litzacions de la sacarosa en el producte final. L’ametlla pelada és mòlta i refinada a fi d’obtenir una pasta el més homogènia possible, que hom afegeix al xarop i és barrejat tot intensament. Aquesta darrera etapa és realitzada a 80-90°C, amb què aconsegueix una pasteurització, bé que, a causa del contingut d’espores bacterianes en les ametlles, és normal l’addició d’un conservador antimicrobià. També és comuna l’addició d’espessidors i aromatitzants. A continuació hom l’envasa asèpticament. Una composició típica del producte final és la d’un 57% de sacarosa i un 3,6% de proteïna vegetal. Els defectes més típics de la llet d’ametlles ja envasada són la cristal·lització de la sacarosa i l’alteració microbiològica.