Llorenç de Vallbona

Aspecte del poble de Llorenç de Vallbona (Urgell)

© Fototeca.cat

Poble del municipi de Sant Martí de Riucorb (Urgell), situat a l’esquerra de la riera de Maldanell, sobre un estrep de la banda obaga de la serra a 471 m d’altitud, entre els pobles de Maldà i Vallbona, al peu de la carretera de Bellpuig a Vallbona de les Monges.

L’església parroquial de Llorenç, que fou construïda el 1593, en origen era dedicada a Santa Maria (com es pot comprovar per les inscripcions de la campana mitjana, de la façana i en la clau de volta), bé que més tard foren declarats patrons del poble sant Abdó i sant Senén, les imatges dels quals foren col·locades a l’altar major. Hi ha el costum de treure les imatges dels patrons al cancell del temple quan amenaça tempesta, per tal que vegin el perill i evitin els estralls de la maltempsada. A l’entrada de la part vella del poble hi ha una creu de terme de 8,20 m d’alçada, molt erosionada. Recull l’historiador Piquer que la tradició afirma que la casa més antiga del poble és Cal Cantó (abans Cal Ponç) i és possible que al seu lloc hi hagués hagut el castell o roca fortificada de Llorenç; es podria tractar de la roca de la Bassa, que havia estat un lloc d’on hom prenia pedra per a la construcció. El poble celebra la festa major per Sant Abdó, el diumenge pròxim al 30 de juliol.

El 1060 el vescomte Ramon de Cardona donà a Gombau Joan i a d’altres la roca anomenada de Sant Llorenç, amb la seva quadra. El 1108 el comte Ramon Berenguer de Barcelona vengué a Ramon i Ponç de Seró la meitat del feu de Llorenç. Un document que ha estat atribuït al 1123 diu que Pere de Pavia, Arnau i Ramon de Montrós fan una donació a l’abadessa de Vallbona dels drets i béns que tenien en el castell i terme de Llorenç, a més de 400 sous; probablement la datació és errònia, com assenyala l’historiador Piquer, ja que el dit cenobi fou fundat vers el 1153. Hi ha consignades donacions al monestir de Vallbona el 1159 i el 1169. El 8 de gener de 1181, Pere de Bellvís donà a l’abadessa Òria els drets de Llorenç i del terme de Maldanell. El 1191 el vescomte Guillem de Cardona donà a l’abadessa Ermessenda el castell, el terme i la jurisdicció de Llorenç. El 10 de març de 1380 el rei Pere III vengué al monestir la jurisdicció plena del lloc i de la resta de pobles de la baronia de Vallbona, de la qual formava part. Juntament amb el Vilet, va pertànyer al municipi de Rocafort de Queralt, que el 1972 fou annexat a Sant Martí de Riucorb.