Lluís Torner i Sabata

(Berga, Berguedà, 1961)

Lluís Torner i Sabata

© Arx. Ll. Torner

Físic.

Llicenciat en ciències físiques per la Universitat Autònoma de Barcelona (1986) i doctor per la Universitat Politècnica de Catalunya (1989). Catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya des de l’any 2000, any que també rebé la Distinció de la Generalitat de Catalunya per a la Promoció de la Recerca Universitària com a jove investigador. Fou president de l’Associació Catalana d’Entitats de Recerca (ACER) (2009-14). L’any 2002 fundà l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), que dirigeix des de la seva creació. La seva activitat de recerca se centra en la investigació en ciències fotòniques, sobretot en l’àmbit dels anomenats solitons òptics, matèria en què és reconegut internacionalment com a científic capdavanter. 

Ha estat escollit fellow de l’Optical Society of America, de l’European Optical Society i de l’European Physical Society, i és assessor de nombroses entitats públiques i privades europees, americanes i australianes.

Ha rebut la Medalla Monturiol (2009), el Premi de Lideratge d’àmbit mundial de l’Optical Society of America (2011), el Premi Nacional de recerca de la Generalitat de Catalunya (2016), el premi Nature Mentoring (2017), la Creu de Sant Jordi (2022) i la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona al mèrit científic (2023).