mandarina

taronja mandarina, mandarina (es), tangerine (en)
f
Botànica
Agronomia

Mandarines

© C.I.C. - Moià

Fruit del mandariner, comestible, semblant a la taronja, però més petit, deprimit, de pela prima i de bon pelar i d’un gust més suau; n’existeixen diferents varietats, entre les quals cal esmentar la clementina , de tast encara més agradable, i la satsuma , més dolcenca.

El 1973 les plantacions, ocupaven més de 40 000 ha, que produïren 5,5 milions de qm, gairebé totalment al País Valencià (les plantacions mallorquines han restat reduïdes a 100 ha). A la regió de Castelló (Plana Baixa i Plana Alta, Baix Maestrat) s’ha estès considerablement, fins a ocupar 8 200 ha, amb una producció d’1 478 000 qm (180 qm/ha). La regió de València té el nucli principal a la Ribera, especialment la Ribera Baixa (Cullera, Polinyà, Sueca), seguit del de la Safor, i ocupa en total 30 100 ha, amb una producció de 3 711 400 qm. La Marina Alta i les regions d’Alacant i d’Oriola hi destinen 1 800 ha, i la producció és de 305 700 qm.