Mary Ann Newman

(Nova York, 1951)

Mary Ann Newman

© Institut Ramon Llull

Catalanòfila nord-americana.

Graduada en literatura castellana i catalana per la Universitat de Nova York, on fou professora, hi impulsà la primera càtedra Barcelona – Nova York (1983-86), amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i el Catalan Center, vinculat a l’Institut Ramon Llull. Aprengué català gràcies a Alan Yates i feu la tesi doctoral sobre Eugeni d’Ors amb una beca Fulbright. Visità Barcelona per primer cop el 1972, i posteriorment hi visqué (1980-81).

Ha ensenyat llengua i literatura espanyola i catalana en diverses universitats estatunidenques, ha escrit articles sobre literatura i traducció i ha publicat traduccions del castellà i el català a l’anglès d’autors com Quim Monzó, Joan Maragall, Narcís Comadira i Josep M. de Sagarra.

L’any 2012 creà el Farragut Fund, del qual és codirectora, destinat a enfortir els vincles entre els Països Catalans i els Estats Units, donar suport a la creació en els diversos camps de la cultura i conservar i difondre el llegat català als Estats Units. Sòcia de la North American Catalan Society, de la qual fou membre de la junta, és membre ex aequo del consell del PEN America i del consell del Catalan Institute of America.

Ha treballat com a coordinadora institucional de l’Institut Ramon Llull, que dirigí del 2006 al 2011. Actualment és investigadora visitant del Center for European and Mediterranean Studies.

L’any 1998 rebé la Creu de Sant Jordi, el 2016 el Premi Internacional Joan Baptista Cendrós d’Òmnium Cultural i el 2017 el premi de la North American Catalan Society per la traducció de Vida privada de Josep Maria de Sagarra. L’any 2019 fou nomenada presidenta delegada del Premi Internacional Catalunya. El 2022 fou guardonada amb el 31è Premi Internacional Ramon Llull de catalanística i a la diversitat cultural.