Mavi Dolç i Gastaldo

(València, 1961 — Barcelona, 1 de maig de 2009)

Sociolingüista, directiva universitària i activista cultural.

Llicenciada en Filologia Hispànica secció filologia catalana per la Universitat de València, es doctorà en aquesta matèria per la Universitat Autònoma de Barcelona (1991) amb la tesi Premsa i llengua. Ciutat de València 1836-1936.

Professora del Departament de Filologia Catalana de la UAB des del 1986 i titular d’universitat des del 1992 a la Facultat de Ciències de la Comunicació, ocupà càrrecs de gestió acadèmica: delegada del rector per a estudiants de la UAB (2002-06), fou vicerectora adjunta (maig - desembre del 2006) i vicerectora de Cultura i Multilingüisme (gener - desembre del 2007) de la Universitat Oberta de Catalunya. Fou una de les impulsores de l'Institut Interuniversitari Joan Lluis Vives i des del 2008 era cap de l’Àrea de Llengua i Universitats de l'Institut Ramon Llull.

Com a sociolingüista, formà part del grup Llengua i Mèdia de la UAB, que analitzava la qualitat lingüística dels diversos espais i gèneres televisius de Televisió de Catalunya. El 2001 fundà, amb Xavier Giró, el grup d’investigació Observatori sobre la Cobertura dels Conflictes, del Departament de Ciències de la Comunicació de la UAB. Publicà nombrosos articles i ponències en revistes científiques i a la premsa general sobre mitjans de comunicació. L'any 2016 la Universitat de València instituí el premi Mavi Dolç i Gastaldo als treballs audiovisuals sobre igualtat lingüística i plurilingüisme.