Memorial Democràtic

Exposició presentada pel Memorial Democràtic pel 75è aniversari dels bombardeigs de Catalunya

© Memorial Democràtic

Entitat pública creada el 2007 per la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de fomentar el coneixement històric de la lluita per la democràcia a Catalunya i garantir el dret cívic de la memòria.

Impulsa la recuperació del patrimoni vinculat a la memòria històrica del període 1931-80 i promou la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya. Promou i desplega polítiques públiques adreçades a la recuperació, la commemoració i el foment de la memòria democràtica; l’homenatge i el desgreuge a totes les víctimes de la lluita per la democràcia; la proclamació dels valors que fonamenten la democràcia, i la preservació de la memòria de la lluita contra el franquisme. Constitueix el primer organisme d’aquestes característiques a l’Estat espanyol.

Organitza exposicions itinerants i en línia. Manté un Centre d’Informació i Documentació especialitzat en la Segona República, la Guerra Civil, el franquisme i la Transició a Catalunya, les dades del qual difon a través del cercador web Banc de la Memòria Democràtica. Publica revistes i butlletins, com ara Quaderns Didàctics del Memorial Democràtic i les col·leccions “Eines de Memòria” i “Referents”, i manté una Xarxa d’Espais de Memòria, conjunt d’indrets que constitueixen el patrimoni representatiu de la lluita i els conflictes per aconseguir els drets i les llibertats democràtiques. Des del 2015 concedeix el Premi de Recerca en Memòria Democràtica al millor treball dut a terme per estudiants de batxillerat durant el curs acadèmic corresponent a l’any de la convocatòria.

De les iniciatives que promou sobresurt també el cens Deportats catalans i espanyols als camps de concentració nazis, la base de dades de deportats més completa de l’estat amb un total de 9.161 persones registrades, de les quals n’hi ha unes 2.000 de catalanes, projecte realitzat conjuntament amb la Universitat Pompeu Fabra i l’Amical de Mauthausen, publicat el maig del 2020.

El primer director de l’entitat fou el politòleg Miquel Caminal Badia (2008-2011), i successivament han ocupat el càrrec l’advocat Jordi Palou Loverdos (2012-16), l’historiador Plàcid Garcia-Planas (2016-18) i l’historiador Jordi Font (2019-21), substituït el setembre del 2021 per Vicenç Villatoro. La primera seu de l’entitat fou a la Via Laietana de Barcelona, però es clausurà el març del 2011 per problemes estructurals de l’immoble. El 2012, les dependències es traslladaren provisionalment al castell de Montjuïc i en un local del Barri Gòtic, i des del 2015 té la seu permanent a l’antiga seu del Grup 62, al barri del Raval.