Microsoft

Empresa informàtica nord-americana creada el 1975 per William Henry Gates i Paul G. Allen.

La seu és a Redmond, Seattle (Washington). Del 1982 al 2008 fou dirigida per Gates, el qual l’any 2000 cedí el càrrec de conseller delegat a Steve Ballmer. Al febrer del 2014 Satya Nadella substituí Ballmer en el càrrec.

L’any 2013 els ingressos de la companyia foren de 77.850 milions de dòlars, i els ingressos nets, de 21.860 milions de dòlars. Aquest any el nombre d’empleats era de més de 100.000, dels quals aproximadament la meitat treballaven als Estats Units i la resta a les diverses delegacions internacionals.

Elabora una àmplia gamma de productes per a ordinadors personals, especialment software, del qual és líder mundial. Ha desenvolupat el sistema operatiu MS-DOS, que des del 1981 s’ha convertit en el més utilitzat pels ordinadors personals, i el sistema Windows, a partir del 1992, renovat contínuament amb noves versions (Windows 95, Windows 98, que inicià la integració amb internet; Windows Millenium, amb noves prestacions per als usuaris domèstics, i Windows NT, versió per a les empreses; Windows XP, Windows 2000, Windows 2003, Windows Vista, 2007, Windows 2008 i Windows 10). Han assolit una enorme difusió programes com Word o Excel (integrat al paquet ofimàtic Office), el llenguatge de programació C++, el navegador d’Internet Explorer (que el 2015 substituí pel navegador Edge), el Windows Messenger (comunicacions en línia entre usuaris mitjançant internet, que entrà en servei l'any 1996), el seu servei de correu web, el Hotmail i el DirectX (tecnologia per a aplicacions multimèdia, entre les quals hi ha la consola per a videjocs Xbox). Ha dut a terme experiències d’adaptació de continguts en suport tradicional a l’entorn digital, com ara l’enciclopèdia Encarta.

El 1993 el valor de mercat de Microsoft superà el d'International Business Machines i el 1996 adquirí part de les accions d’Apple Computer. La seva implantació mundial, el volum dels ingressos i l’absència de competidors en el conjunt de les activitats del sector, l’han convertit en una de les primeres empreses mundials, però aquesta hegemonia l’ha fet sovint objecte d’acusacions de pràctiques monopolístiques i de processos judicials: el 1996 l’empresa Netscape li incoà un procés per dur preinstal·lat el navegador Explorer en les seves aplicacions i el 2000 sis estats dels EUA portaren Microsoft als tribunals per obstrucció de la competència, bé que finalment la decisió de dividir l’empresa en dues fou desestimada l’any següent. La Unió Europea, per la seva banda, li imposà multes multimilionàries el 2004, el 2008 i el 2013.

Arran d’aquests obstacles i del creixement accelerat d’internet des de la segona meitat dels anys noranta, Microsoft emprengué una política de diversificació, centrada en les telecomunicacions, els videojocs i, especialment, la xarxa, però en cap d’aquests sectors no ha assolit una posició clarament dominant, la qual ocupa Google d'una manera cada cop més clara. Al febrer del 2008 el cercador Yahoo! rebutjà l’oferta de fusió amb Microsoft, però al juliol del 2009 acceptà una nova aliança per tal de fer front a Google, i l’any 2011 tingué un nou episodi amb l’aliança amb la companyia de telecomunicacions Nokia. Al maig del 2011 anuncià l’adquisició de l’operadora de telefonia per internet Skype, l’operació de compra més elevada duta a terme per la companyia (8.500 milions de dòlars). Al febrer del 2013 tancà el correu web Hotmail, que substituí per Outlook.com, i a l’abril integrà a Skype el servei de comunicacions Messenger. El mes següent presentà l’Xbox One, la tercera consola per a videojocs iniciada amb Xbox (2001). Al setembre del 2013 arribà a un acord per a adquirir la divisió de patents i els negocis de telefonia mòbil de Nokia per uns 7.200 milions de dòlars. Arran d'aquesta adquisició Microsoft establí l'any 2014 la subsidiària Microsoft Mobile, amb la qual entrà al mercat dels  telèfons mòbils i continuà la línia de telèfons intel·ligents Lumia de Nokia, el primer dels quals presentà, el Microsoft Lumia 535, presentà al novembre del mateix any. Al juny del 2016 anuncià l'adquisició de la xarxa de negocis Linkedin per 26 mil milions de dòlars. 

L’any 2009 Microsoft rebé el premi Realitat Plurilingüe convocat pels governs català, balear, basc i gallec arran de la incorporació, sobretot a partir del Windows Vista (2007), de la versió preinstal·lada en les respectives llengües.