Miquel Alimentació Grup

Empresa distribuïdora del sector de l'alimentació.

Té l’origen en l’empresa de capital familiar Pere Miquel i Fills, creada el 1958, que el 1969 passà a formar part d’Unión Vege Española. L’empresa introduí el sistema cash & carry amb la construcció del Gros Mercat, a Figueres (1970), el primer a l’Estat espanyol. El 1986 llançà la marca pròpia Gourmet. El 1993 es constituí Miquel Alimentació Grup, amb Ramon Miquel i Ballart com a president. L’any 2000 creà la cadena de supermercats Suma, i, posteriorment, Pròxim, en règim de franquícia. El 2006 adquirí la filial de distribució majorista de la francesa Carrefour a l’Estat espanyol, dins del qual, en la seva expansió, disposa de centres logístics a Tortosa, Mercabarna (Barcelona), Vilamalla (Alt Empordà), Burgos i Fuente de Piedra (Màlaga). L’any 2010 s’associà a la cadena neerlandesa Spar per explotar-ne els establiments en 28 províncies de l’Estat espanyol. El mateix any inicià l’expansió internacional a l'Amèrica Llatina, Europa, el Marroc i la Xina, i impulsà Food Service, dedicada a la distribució al sector hoteler i al de la restauració, i el 2012 s’introduí a les Canàries. L'any 2015 fou adquirida pel grup d'alimentació xinès Bright Food. A finals del 2016 Miquel disposava de més de 600 supermercats a l'Estat espanyol en règim de franquícia, sota les marques Suma, Pròxim i Spar (aquest, només a Catalunya).