mona

mona de Pasqua
f
Etnologia

Mona de Pasqua

© Sugar Rain

Coca o pastís de diferents formes, generalment guarnit d’un o més ous durs, amb closca sovint pintada, o bé d’ous de xocolata encallats dins la pasta de farina i adornat a vegades amb algunes galindaines populars, que hom menja per la festa de Pasqua Florida; també és anomenada mona de Pasqua.

En determinades regions el pastís té forma d’algun objecte o animal, i hom ha utilitzat modernament la xocolata i el crocant com a guarniment. Les figures de xocolata, de temàtica molt diversa, han substituït en molts casos la tradicional coca d’ous.

Mona de Pasqua

© C.I.C. - Moià

És un obsequi que els padrins (i en algunes comarques els avis o els pares) fan a llurs fillols (o bé nets o fills), en tot el Principat de Catalunya i el País Valencià. Les famílies o colles de fadrins i fadrines anaven a menjar-se la mona al camp o a la platja (a la ciutat de València, el lloc clàssic d’aquestes menjades era el Montolivet). A les Illes, les coques que hom feia i es menjava la vigília de Pasqua no eren designades amb aquest nom ni eren objecte d’obsequi als infants.