Muhàmmad bin Salman

Muḥammad bin Salmān bin ʿAbd al-ʿAzīz Āl Saʿūd
(Al-Riyād, 31 d'agost de 1985)

Príncep hereu saudita.

Fill de Salmān bin ʿAbd al-ʿAzīz Āl Saʿūd, es graduà en dret a la Universitat d’Al-Riyād. El 2009 el seu pare (aleshores governador d’Al-Riyād) el designa conseller especial, i el 2013 ministre de la Cort del Príncep Hereu. En accedir el seu pare al tron (gener del 2015), el nomenà ministre de Defensa, càrrec des del qual llançà l’ofensiva contra els rebels xiïtes del Iemen (houthis), considerats aliats de l’Iran. La intervenció, bé que aconseguí el control de la capital Sanà, ha donat lloc a una de les guerres civils més cruentes del segle XXI, en la qual l’Aràbia Saudita i els seus aliats han estat acusats de crims de guerra i de provocar una epidèmia de fam que ha causat milers de víctimes.

El 2016 feu públic un pla a gran escala que anomenà Visió 2030 destinat a trencar la dependència del regne del petroli, amb la creació d’un gran fons sobirà, l’impuls a l’educació (inclosa la de les dones, per a les quals aixecà algunes prohibicions, com ara la de conduir) i el desenvolupament de projectes en indústria de l’oci. El gener del 2017 el rei delegà en Muhàmmad bin Salman totes les funcions i, al juny, el confirma príncep hereu, tancant la disputa que l’enfrontava al seu cosí Muhàmmad bin Nàyif.

Un cop al poder efectiu, promogué un boicot contra Qatar, país al qual acusava de secundar el terrorisme, juntament amb altres aliats del golf Pèrsic. Al final del 2017 impulsà una macrooperació policial contra grans fortunes saudites adduint la lluita contra la corrupció, i l’agost del 2018 ordenà l’arrest massiu d’un gran nombre de dissidents i activistes pels drets civils i humans, mesura que justificà com a resposta al que qualificà d’ús indegut de la llibertat d’expressió. La petició del Canadà d’alliberar els detinguts originà un conflicte diplomàtic entre ambdós estats. El novembre del 2018 el president turc Recep Tayyip Erdoğan acusà la casa reial saudita d’estar al darrere del probable segrest i assassinat del periodista saudita Jamal Khashoggi a l’ambaixada de l’Aràbia Saudita a Istanbul, bé que n’exclogué explícitament Salman.

El 27 de setembre de 2022 fou designat pel seu pare malalt primer ministre, un càrrec que habitualment ostenta el rei.