Muḥammad VI del Marroc

Muhàmmad VI del Marroc
(Rabat, 21 d’agost de 1963)

Muḥammad VI del Marroc, dreta, amb l’enviat especial de l’ONU per al Sàhara Occidental, Christopher Ross

© Agència Marroquina de Premsa

Rei del Marroc.

Fill de Hassan II del Marroc, es llicencià en dret a la Universitat Muḥammad V de Rabat (1985) i es doctorà (1993) a la de Niça, i dugué a terme tasques diplomàtiques i protocol·làries. Un cop al tron (30 de juliol de 1999) autoritzà entre d’altres mesures, el retorn al Marroc d’Abraham Serfaty, opositor històric de Hassan II, i destituí el ministre de l’interior i home fort del règim, Driss Basri, en el càrrec des del 1974, bé que el pes de l’exèrcit i la concentració de poders en la seva persona posaren en qüestió la proclamada obertura del règim. El 2000 reprengué les relacions amb Algèria (interrompudes el 1994), però continuà defensant l’annexió del Sàhara Occidental al Marroc.

Al juliol del 2002 tingué lloc un incident internacional amb l’estat espanyol, arran de l’ocupació marroquina de l’illa de Perejil, d’estatut poc definit. L’aleshores president espanyol, J.M. Aznar, envià un destacament de legionaris, que prengueren l’illot. Els dos estats arribaren a un acord pel desembre del 2003, moment en què s’acabà el conflicte.

L’any 2004 dugué a terme diverses reformes religioses amb l’objectiu d’impedir el creixement dels elements més integristes de la comunitat islàmica marroquina. Les dificultats per a assolir aquest objectiu feren que, l’any 2008, hagués d’anunciar una nova reforma ministerial.