Museu de les Terres de l’Ebre

Entrada principal del Museu de les Terres de l’Ebre

© Museu de les Terres de l’Ebre

Museu d’Amposta inaugurat l’any 2011.

Té l’origen en l’evolució i el desenvolupament del Museu del Montsià, inaugurat el 1983 a l’edifici de les escoles velles d’Amposta, que recollia bàsicament materials arqueològics i etnològics de la comarca provinents de l’antic Museu Arqueològic Territorial de les Terres de l’Ebre, creat el 1956 per conservar les troballes arqueològiques que l’arqueòleg i historiador Francesc Esteve Gálvez i els seus col·laboradors del Grup de Recerques Arqueològiques d’Amposta efectuaren al llarg dels anys cinquanta i seixanta.

El Museu del Montsià fou creat per un acord entre l’Ajuntament d’Amposta i la Generalitat de Catalunya, i el 1994 començà a funcionar un nou consorci creat pel Consell Comarcal del Montsià i l’Ajuntament per a la gestió del museu. El 1996 s’iniciaren els treballs per a l’ampliació del centre. Un cop acabats, l’any 2004, el museu, amb el nom de Museu Comarcal del Montsià, passà de 1.000 m2 a 3.000 m2 de superfície.

En l’actual museu s’han transformat el discurs i els àmbits expositius. Reuneix les col·leccions més importants d’arqueologia, etnologia i ciències naturals de les Terres de l’Ebre, amb un fons de més de 35.000 objectes. La seu central és al parc municipal d’Amposta i ocupa l’antic edifici de les escoles públiques Miquel Granell, obra d’inspiració modernista de l’arquitecte Ramon Salas. Amb el projecte d’ampliació i remodelació inaugurat el 2011, el Museu disposa de 3.000 m2 de superfície. Presenta tres exposicions permanents: “Les Terres de l’Ebre: de la prehistòria a l’edat mitjana”, que mostra la riquesa dels testimonis arqueològics que deriven del poblament ebrenc; “L’Ebre: camí d’aigua”, que tracta el riu des d’una perspectiva ecològica i etnològica; i “El Delta de l’Ebre: memòria d’un medi, espai d’uns homes”. 

Sala del Museu de les Terres de l’Ebre

© Museu de les Terres de l’Ebre

Des del 2009 ha estat designat com a Servei d’Atenció Museística (SAM) pel Departament de Cultura. Presta també serveis educatius i turístics, amb visites guiades, itineraris i tallers, i organitza activitats públiques, tècniques i de recerca. Inclou una mediateca i un servei de documentació amb més de 5.100 llibres, 400 títols de revistes i publicacions periòdiques, 20.000 documents fotogràfics, 300 vídeos, 500 gravacions sonores, etc. Disposa de diversos centres museístics i equipaments d’interpretació descentralitzats: el Centre d’Interpretació de la Cultura dels Ibers i el poblat ibèric de la Moleta del Remei (Alcanar); el Centre d’Interpretació de les Barraques del Delta (Sant Jaume d’Enveja); el Centre d’Interpretació de la Serra de Montsià (Freginals), i el Centre d’Interpretació de la Plana (Santa Bàrbara).

El museu és gestionat per un consorci format pel Consell Comarcal del Montsià i els ajuntaments d’Amposta, Alcanar, Santa Bàrbara, Sant Jaume d’Enveja, Freginals i Sant Carles de la Ràpita.