Museu del Joguet de Catalunya

Entrada del Museu del Joguet de Catalunya, a Figueres

Museu del Joguet de Catalunya

Museu situat a l’antic Hotel París de la Rambla de Figueres, que recull una de les col·leccions de joguines més importants de Catalunya.

Inaugurat el 18 de juny de 1982, la major part del material que exposa són joguines antigues, fabricades per les indústries catalanes i valencianes. El museu s’obrí al públic com a col·lecció privada fins el 1997, any que Josep Maria Joan Rosa i Pilar Casademont Sadurní, propietaris de la col·lecció, crearen la Fundació del Museu del Joguet de Catalunya, a la qual cediren gratuïtament tot el fons. Després d’un període d’obres per adequar i rehabilitar l’edifici, datat del 1767, el museu tornà a obrir el 12 desembre de 1998.  

Exposició de peces al Museu del Joguet de Catalunya sota els peus dels visitants

© Museu del Joguet de Catalunya/F

D’una col·lecció de més de 15.000 peces, s’exhibeixen aproximadament 4.500. L’exposició està distribuïda per capítols temàtics, com ara Jugar a l’aire lliure, on s’exposen pilotes, bitlles, patins, galledes i pales per jugar amb la sorra; Viatjar, on es mostren diferents mitjans de transport, com cotxes, trens, avions, vaixells, etc.; Jocs de taula, alguns dels quals estan molt vinculats al món de l’esport (‘Selección Nacional’, ‘Hipódromo’, ‘Returno’ i ‘Ascensión al Everest’); Món de l’espectacle, amb diversos teatrins i titelles (des del març del 2024 inclou les titelles d’Aube Breton, filla d’André Breton), entre altres peces; o Il·lusions òptiques, que exposa diferents zoòtrops, llanternes màgiques, aparells de Cine Nic, etc. Altres capítols temàtics del museu recullen animals, nines fetes amb diferents materials, baldufes, jocs de construcció, robots, cuinetes, ossets de peluix, etc. Hi destaca un espai dedicat als vint primers anys de Salvador Dalí, que inclou joguines, postals en moviment i fotografies de l’àlbum familiar. També es poden veure joguets que havien pertangut a diferents personalitats, com Joan Brossa, Quim Monzó, Ernest Lluch, Salvador Puig Antich, Terenci Moix, Pascal Comelade, Antoni Tàpies, Joan Miró, Pere Casaldàliga, etc. Hi ha exposades també nombroses fotografies d’infants amb la seva joguina, imatges provinents del centre de documentació del museu, que il·lustren el tipus de joc en cada època.

Ciclistes

Museu del Joguet de Catalunya

El recorregut per les diferents sales del museu és acompanyat per la música de Pascal Comelade i d’Erik Satie. Disposa també d’un auditori (Brossa-Fregoli) i d’un espai per a activitats a l’aire lliure (El Terrat del Museu). Entre d’altres, ha estat guardonat amb el premi ACCA de l’Associació Catalana de Crítics d’Art (1982), el Premi Nacional de cultura popular (1999), la Creu de Sant Jordi (2007) i el premi IPA, concedit per l’Associació Internacional pel Dret dels Infants a Jugar (2009).

Reproducció de la torre Eiffel al Museu del Joguet de Catalunya

© Museu del Joguet de Catalunya/F