Museu del Suro de Palafrugell

Entrada principal del Museu del Suro de Palafrugell

© Museu del Suro

Centre museístic de Palafrugell que conserva, estudia i difon de manera monogràfica el patrimoni cultural i natural relacionat amb el món del suro.

Tracta el model específic de la indústria del suro , que ha deixat una forta empremta, especialment a les comarques de l’Empordà, la Selva i el Gironès. El museu permet resseguir el procés de transformació del suro, des de la pela de l’alzina surera fins que es comercialitza.

Fou fundat formalment l’any 1972, impulsat per Miquel Oliva . Des del 1976 les col·leccions ocuparen una de les sales de la Casa de Cultura Josep Pla, i el 1979 passaren a l’antiga fàbrica tapera de Can Genís. El 1987 fou emplaçat en un edifici racionalista del centre de la vila construït entre els anys 1931 i 1934, obra de l’arquitecte Emili Blanch i Roig, que havia acollit l’Escola d’Arts i Oficis.

Remodelat el 1991, entre altres activitats, l’any 2005  organitzà el Congrés Internacional Suredes, fàbriques i comerciants. Passat, present i futur del negoci surer. Actualment forma part del Sistema del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC). A l’octubre del 2010 fou tancat per procedir al trasllat i el condicionament de la nova seu a l’antiga fàbrica surera modernista de Can Mario, que fou inaugurada el 2012.