Vida i obra
Deixeble, a Mallorca, de Joan Cabaspre i de Gregori Genonard, els quals succeí en l’ensenyament de la filosofia lul·liana. El 1508 continuà ensenyant a Alcalá, cridat per Cisneros, que inicià en aquesta disciplina: esdevingué el seu conseller i el realitzador del fons lul·lià de la seva biblioteca i feu de mitjancer entre aquest i el grup lul·lià de París (Charles Bouillé), de València (Alfonso de Proaza) i de Mallorca.
Promogué, a Alcalá, l’edició de textos lul·lians; traduí al llatí el Fèlix de les meravelles de Ramon Llull, amb el títol Liber de mirabilibus orbis, i al castellà el Desconhort (no publicat fins el 1540); escriví una Vita divi Raymundi (1519) a imitació de la de Bouvelles, amb qui havia sostingut una interessant correspondència filosòfica, publicada el 1521. Dedicà un cant a Ramon Llull i diverses composicions a Cisneros i a Ferran II de Catalunya-Aragó.
Bibliografia
- Alcina Rovira, J.F. (1995): Repertorio de la poesía latina del Renacimiento en España. Salamanca, Ediciones Universidad de Salamanca.
- Batllori, M. (1993): Duran, E. i Solervicens, J. (ed.): Ramon Llull i el lul·lisme (Obra completa, II). València, Tres i Quatre.
- Carreras i Artau, T. i Carreras i Artau, J. (1939-1943): Historia de la filosofía española. Filosofía cristiana de los siglos XIII al XV. 2 vol. Madrid, Real Academia de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales.
- Díaz y Díaz, M.C. i altres (1993): Hislampa. Hispanorum Indez Scriptorum Latinorum Medii Posteriorisque Aeui. Autores latinos peninsulares da època dos descobrimientos (1350-1560). Lisboa, Imprensa Nacional.
- Hillgarth, J.N. (1991): Readers and Books in Majorca, 1229-1550. París, Centre National de la Recherche Scientifique.