Nova Democràcia

Νέα Δημοκρατία (el), Néa Dimokratía (el), ND (sigla)

Partit grec de centredreta.

Tingué com a precedent la Unió Nacional Radical, creada abans del cop d’estat del 1967 per Konstandinos Karamanlís. Amb la restauració de la democràcia (1974), el partit fou refundat amb el nom actual i amb Karamanlís com a líder. Des de l’entrada de Grècia a la Unió Europea (1981), Nova Democràcia forma part del Partit Popular Europeu. És també membre de la Internacional Democratacristiana. Guanyà les eleccions dels anys 1974 i 1977, i perdé el govern davant el seu gran rival, el PASOK el 1981. Durant aquests anys en el poder el govern dugué a terme les negociacions per a l’ingrés de Grècia a la CEE (1981). El 1989 retornà al govern com a força majoritària d’una coalició centrista, i en les eleccions del 1990 tornà a assolir majoria absoluta i Konstandinos Mitsotakis fou nomenat primer ministre.

Derrotat novament pel PASOK (1993), perdé les successives eleccions fins les del març del 2004. Kostas Karamanlís (fill de Konstandinos Karamanlís) esdevingué aleshores primer ministre. Retornat al govern el setembre del 2007, la majoria justa i el deteriorament del clima polític precipitaren eleccions anticipades (octubre del 2009). Malgrat passar a l’oposició (que comportà la substitució de Karamanlís per Andonis Samaràs a la presidència del partit), la catastròfica situació econòmica derivada de la crisi del deute comportà la caiguda del govern del PASOK el novembre del 2011 i la formació d’un govern d’unitat nacional transitori de perfil tècnic en el qual participava també Nova Democràcia. 

En les eleccions anticipades del maig del 2012 fou el partit més votat, lluny, però, d’una majoria prou sòlida (108 diputats de 300) per a formar govern i, després de diversos intents infructuosos per a aconseguir-ho, es convocaren novament eleccions per al 17 de juny, en les quals reforçà la majoria (133 diputats). Samaràs fou nomenat primer ministre al capdavant d'un govern de coalició amb el PASOK i Esquerra Democràtica.

El govern de Samaràs aconseguí el març del 2014 que el Parlament aprovés el paquet de reformes exigit per l’anomenada troica (Comissió Europea, Fons Monetari Internacional i Banc Central Europeu) en canvi del rescat del deute. Tanmateix, les mesures d’austeritat associades i el gran descontentament social comportaren per al govern una creixent impopularitat. Després de la derrota davant l’ascens del partit d’esquerra Syriza en les eleccions al Parlament Europeu del maig del 2014, i després que el Parlament rebutgés el candidat de Nova Democràcia a la presidència de Grècia, Samaràs convoca eleccions anticipades per al 25 de gener de 2015, en les quals ND fou derrotada clarament per Syriza, tot i aconseguir la segona posició. Samaràs dimití la presidència del partit el 6 de juliol de 2015, un dia després de la derrota en el referèndum sobre l’acceptació de les condicions de la troica per al rescat del deute, consulta en la qual havia encapçalat l’opció afirmativa. Ocupà el càrrec Kiriakos Mitsotakis (fill de l’ex-primer ministre Konstandinos Mitsotakis), el qual esdevingué primer ministre el juliol del 2019 després que Nova Democràcia aconseguís majoria absoluta al Parlament en les eleccions d’aquest mes (precedides per una primera victòria en les eleccions al Parlament Europeu del maig).