Parc Astronòmic Montsec

PAM (sigla)

Centre dedicat a la recerca i la divulgació de l’astronomia situat a la serra del Montsec (Noguera i Pallars Jussà).

Inaugurat el 2008, comprèn l’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM), al municipi de Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà), i el Centre d’Observació de l’Univers (COU), a Àger (Noguera). És gestionat pel Consorci del Montsec, ens participat pels consells comarcals de la Noguera i del Pallars Jussà, la Diputació de Lleida i diversos departaments de la Generalitat de Catalunya.

L’OAdM disposa del telescopi Joan Oró. Dins del recinte, des del 2011 també funciona el telescopi conegut amb el nom de Fabra II, que depèn de l’Observatori Fabra.  

El Centre d’Observació de l’Univers (COU) és format per tres espais. El primer és l’exposició permanent, que ocupa l’edifici central. El segon, el planetari digital Ull del Montsec, equipat amb un sistema de projecció en 3D en cúpula completa que permet la recreació tant del cel actual com del de qualsevol època, i la reproducció de pel·lícules. Alhora, és una plataforma per a l’observació del cel en directe. El 2015 hi fou afegit l’Observatori-Aula, un espai d’observació dels estels mitjançant la projecció d’imatges de l’Univers captades a través d’un telescopi de 50 cm de diàmetre, el primer d’aquestes característiques a Europa. Finalment, el tercer espai del COU és el Parc dels Telescopis, instal·lació consistent en tres telescopis, dels quals destaca, per les seves prestacions, l’Assumpció Català (en funcionament des del 2016).