Partit Liberal Democràtic

PLD

Partit polític japonès.

Fou fundat el 1955, resultat de la fusió del Partit Liberal i el Partit Democràtic, per tal d’oposar-se al Partit Socialista, que gaudia aquests anys d’una gran popularitat. Des de l’any de la fundació fins al 1993 fou ininterrompudament el partit governant i mantingué la majoria al parlament. Rebé un fort suport dels EUA, que temia el decantament del Japó vers l’URSS. Al final dels anys setanta, començaren a fer-se públics els escàndols derivats de l’estructura clientelar del partit i els vincles amb el món dels negocis. El 1993 fou derrotat per primer cop en les eleccions, però el col·lapse del govern de coalició en propicià l’any següent el retorn al poder aliat amb els socialistes fins el 1996, en què assolí de nou majoria i formà una nova coalició amb el Nou Partit Sakigake. Malgrat que el Partit Democràtic tornà a amenaçar l’hegemonia del PLD en les eleccions del 2003, aquest pogué mantenir-se en el poder. A l’interior del PLD coexisteixen diverses faccions poc diferenciades ideològicament que competeixen pel poder.

El 2001 l’elecció de Junichiro Koizumi com a líder del partit (i, el mateix any, com a cap de govern) semblà assenyalar l’acceptació de la renovació, però les resistències de l’aparell del partit i dels interessos creats li limiten la capacitat de maniobra. Al setembre del 2005 Koizumi convocà eleccions generals anticipades després que el senat rebutgés la seva proposta de privatització del servei postal, en les quals el PDL reforçà la seva majoria a la cambra baixa, cosa que donà suport a Koizumi per a continuar la reforma. Després d’aquesta victòria, Koizumi dimití un any després i fou rellevat per Shinzo Abe com a primer ministre.

Els anys següents, tot i conservar el poder, la ràpida successió de caps de govern (al setembre del 2007 Abe fou rellevat per Yasuo Fukuda, i aquest per Taro Aso al setembre del 2008) i la pèrdua de majoria al senat al juliol del 2007 evidenciaren el creixent desgast del partit, minat per la persistència de l’estancament econòmic, els casos de corrupció que l'afectaven i la impressió creixent entre la ciutadaniaque el partit havia esdevingut un grup d’interessos creats. En les eleccions anticipades de l’agost del 2009 el PLD sofrí una derrota aclaparadora a la cambra baixa (obtingué només 119 escons del total de 480) a mans del Partit Democràtic (liderat per un antic militant del PLD) i passà a l’oposició després de més de cinquanta anys de govern gairebé ininterromput. El PLD no retornà al poder fins al desembre del  2012, novament amb Abe com a primer ministre, càrrec en el qual fou reelegit el 2014 i el 2017. L'any 2020 Abe dimití els càrrecs al capdavant del govern i del partit, en els quals el succeí Yoshihide Suga.