Josep Espona i Boatella comprà el 1944, juntament amb un soci, una petita fàbrica de farines. El seu fill, Josep Espona i Bañarés (1926-1997), s’integrà al projecte des del començament, però el 1946 comprà una altra planta productora de farina a Rubí (Vallès Occidental) i, el 1950, introduí a l’Estat espanyol les primeres pastes fetes amb sèmola dura. Posteriorment, anà comprant diferents instal·lacions de producció. El 1961 absorbí Productos Alimenticios Gallo, propietat del seu amic i client, Fèlix Pagès, i el 1968 inaugurà la primera fàbrica de Granollers (Vallès Oriental). Amb la incorporació d’Espanya a l’antic Mercat Comú, concentrà la producció en poques instal·lacions, dues de les quals eren a Granollers i a Esparreguera (Baix Llobregat), a partir de l’adquisició de Saula (1980), i l’altra a El Carpio (Còrdova), creada el 1958, que passà a ser-ne la principal. El 1992 la companyia inicià l’expansió internacional i fou líder al mercat espanyol de pastes, amb les marques Gallo i Faisán. En morir el pare (1997), la gestió i el control del capital passà als seus sis fills, que en seguiren l’expansió, introduïren negocis com els plats precuinats refrigerats i construïren una nova fàbrica de productes frescos a Granollers (2004). Aquest any començà la producció de pastes sense gluten, que des del 2016, arran d’una reestructuració en profunditat, fabricà a la planta d’Esparreguera, la primera instal·lació dedicada a aquests productes de l’Estat espanyol. L’any 2017, adduint la necessitat d’estabilitat, traslladà la seu social a Còrdova. El 2019 el fons d’inversió Proa Capital es convertí en soci majoritari de Pastas Gallo, i els germans Espona hi mantingueren una participació minoritària.