piscicultura

piscicultura (es)
pisciculture (en)
f
Aqüicultura

Cria i desenvolupament de peixos a fi de comercialitzar-los o d’emprar-los en repoblaments.

Actualment és practicada sobretot amb espècies d’aigua dolça, però de vegades també té lloc amb espècies marines (gàdids i peixos plans) en maresmes i aiguamolls salabrosos, sense intencions comercials. Quan els progenitors estan a punt per a la fresa, hom els captura per tal que facin la posta en recipients adequats perquè el semen dels mascles fecundi la major quantitat possible d’òvuls (fecundació artificial). Els ous són mantinguts aleshores en recipients, on són creades les condicions més favorables per a llur desenvolupament (circulació de l’aigua a temperatura i oxigenació adequades, irradiació per mitjà de raigs ultraviolats a fi d’evitar les infeccions microbianes, etc.). Quan després de la desclosa els alevins ja han consumit les reserves que els restaven al sac vitel·lí, hom els alimenta amb plàncton afegit abundantment a l’aigua. Posteriorment hom els deixa lliures per tal de repoblar els rius o la mar, o bé són alimentats amb pinsos, fins que atenyen dimensions comercialitzables.