Ramon Casanova i Danés

(Campdevànol, Ripollès, 1892 — Barcelona, 1968)

Ramon Casanova i Danés

© Família Casanova

Enginyer i polític pertanyent a la darrera família de fargaires.

Introduí al país les tècniques d’estampació de l’acer (Ripoll, 1916) i la fabricació d’acers inoxidables (1916-18), i transformà la farga familiar en una gran empresa metal·lúrgica, que instal·là a Ripoll la secció de forja de la Hispano-Suïssa.

Apassionat de l'aviació, el 1917 assajà i patentà un reactor aplicable als automòbils i als avions: es tractava d’un estatoreactor per pulsacions que s’engegava amb acetilè i que podia funcionar amb benzina; la seva concepció i les seves dimensions crítiques són sorprenentment semblants a les de l’equip propulsor de les V-1 alemanyes (1944). Les seves invencions li valgueren el nom d'"El boig de l'Hispano" (en referència al nom que els ripollesos donaven al barri on vivia). 

Ramon Casanova i Danés i l’estatoreactor

Col·laborà a La Veu de Catalunya i La Publicitat i en diverses revistes culturals i polítiques del Ripollès amb el pseudònim de Bern. Fou membre fundador d’Acció Catalana i organitzador del primer aplec d’aquest partit a Ripoll (1922); durant la República prengué posicions més socialitzants.