Ramon Erra i Macià

(Vic, Osona, 6 d’agost de 1966)

Escriptor.

Estudià ciències polítiques. Col·laborador en nombrosos mitjans de comunicació (El 9 Nou, Avui, La Marxa, El Temps, Presència, Descobrir Catalunya, entre d’altres). La seva obra, centrada en la narrativa de ficció, projecta una visió del món molt personal, bé que conté referències a temes contemporanis, com la desaparició del món rural tradicional o les ideologies polítiques.

Començà a publicar l’any 2001 amb el volum de narracions La flor blanca de l’estramoni i la narració juvenil Operació gàbies buides (amb Jordi Martí Feixas). Aquest any guanyà també el premi Recull-Rafael Cornellà de retrat literari per L’home que creia haver comès un crim contra la humanitat, sobre l’escriptor txec Bohumil Hrabal.

Altres llibres de contes són Pólvora del quatre de juliol (2007) i La vida per rail, que l’any 2011 guanyà el premi Mercè Rodoreda. És també autor de les novel·les Desfent el nus del mocador (2008, premi Salambó de narrativa 2009), Escolta, Volòdia! (2010), Far West gitano (2014, premi Marian Vayreda) i La veritable història d’una mentida (2019), i del llibre de viatges A Bòsnia ens trobarem (2004).