refrigeració

f
Alimentació

Procediment de conservació d’aliments que provoca la inhibició del creixement microbià i de les reaccions enzimàtiques.

Consisteix a refredar-los fins a una a temperatura superior a la de congelació del producte alimentari, emprat quan hom vol aconseguir la conservació dels productes durant períodes de temps relativaments curtsEn la refrigeració, l’aplicació de fred ha d’ésser contínua i constant des del moment de la collita o de la preparació del producte fins al de la seva transformació o el seu consum. Són sotmesos a refrigeració, generalment entre 0°C i 5°C, molt diversos aliments destinats al consum o a ésser emprats com a primeres matèries en posteriors elaboracions industrials, i la duració de llur conservació, per aquest sistema, varia des d’uns quants dies (llet, peix, maduixes, etc) fins a uns quants mesos (set per a les peres, les pomes, els tubercles, etc, o nou per als ous protegits amb parafina, etc). La refrigeració és emprada també com a tecnologia auxiliar en la preparació de diverses begudes fermentades, tals com la cervesa, el vi i la sidra, per tal de controlar, entre d’altres, la temperatura de fermentació i evitar així la pèrdua de substàncies volàtils o per tal d’afavorir la precipitació d’alguns components abans de l’envasament.