regalèssia

Glycyrrhiza glabra (nc.), regalíssia, regaliz (es), liquorice (en)

f
Botànica
Farmàcia

Planta herbàcia perenne, de la família de les papilionàcies, de 50 a 100 cm d’alçària, de soca llenyosa, rizomatosa i dolcenca, de fulles imparipinnades, amb folíols el·líptics enters, de flors blaves o violades, reunides en raïms cilíndrics, i de fruits en llegum comprimit.

Creix en sòls argilosos i humits de terra baixa, a l’Europa meridional i oriental. També és conreada. L’arrel, que és masticatòria, conté un glucòsid enteroide edulcorant (àcid glicirrízic) de tipus saponínic. L’extret i el glicirizinat amònic són emprats com a additius edulcorants en bromatologia i en farmàcia. L’extret sec, anomenat pega dolça, és presentat en barretes o pastilles. El seu consum excessiu pot ésser perjudicial en persones afectades de trastorns cardiovasculars.