regla de Trouton

f
Química

Relació aproximada, enunciada per A. Pictet l’any 1876 i estudiada sistemàticament per F. Trouton l’any 1884, que estableix que el quocient entre l’entalpia molar de vaporització d’un líquid (ΔHv) i la seva temperatura absoluta d’ebullició (Te) és constant i igual a 21 si ΔHv s’expressa en calories.

Un corol·lari d’aquesta relació és la constància aproximada de l’entropia de vaporització de les substàncies líquides:

Cal fer esment del fet que els líquids associats presenten desviacions notables (aigua, 26,1; etanol, 26,9), i també els líquids de punt d’ebullició elevat (cadmi, 22,9; argent, 24,6) i els de pes molecular i de punt d’ebullició baixos (nitrogen, 17,2; oxigen, 18,1). L’any 1915 J.H. Hildebrand introduí en aquesta regla una modificació, consistent a mesurar les entropies de vaporització a temperatures tals que les concentracions moleculars del vapor (P/RT) fossin constants, amb la qual cosa s’obtenen resultats molt més concordants.