relé

relé (es), relay (en)
m
Electrònica i informàtica

Relé

© Fototeca

Aparell o dispositiu destinat a controlar un circuit determinat d’una certa potència (generalment tancar o obrir el circuit) mitjançant un circuit auxiliar de petita potència i, per tant, amb un corrent molt feble.

Els relés poden ésser electromagnètics, tèrmics, electrònics, etc. Els relés electromagnètics, els més corrents, consten d’un electroimant que en ésser accionat atreu una armadura mòbil, la qual amb el seu moviment provoca el tancament o l’obertura d’un o més circuits principals i auxiliars, mitjançant una sèrie de contactes. Hi ha relés per a corrent continu i per a corrent altern. Poden ésser constructivament de diversos tipus: d’armadura articulada, de nucli desplaçable, de balancí, de disc d’inducció, de cilindre d’inducció, etc. Segons llurs finalitats, poden ésser de màxima, de mínima, commutadors, de retenció, de tot o res, de variació brusca, de protecció, de mesura, de regulació, de senyalització, auxiliars, de dos llindars, temporitzadors, etc. Poden ésser emprats també com a interruptors automàtics. Les característiques principals d’un relé són rapidesa de resposta, sensibilitat, nombre de circuits accionats, llindar, histèresi, etc. Els

relés tèrmics consten d’una làmina bimetàl·lica, que, en ésser escalfada per una resistència elèctrica, es deforma i tanca el circuit o l’obre, mitjançant un contacte. Són molt lents de resposta i només tenen aplicació en casos molt especials. Els relés magnetotèrmics protegeixen els circuits elèctrics contra la sobrecàrrega i el curtcircuit. Actuen per associació d’un efecte tèrmic (funció de I2t, en realitat un relé tèrmic) i d’un efecte electromagnètic, produït pel corrent de curtcircuit sobre una bobina. Cada un d’aquests efectes actua per separat sobre el mecanisme d’obertura del disjuntor, qualificat d’automàtic per aquest tipus de protecció. La protecció tèrmica pretén, en el cas de la protecció d’un motor, d’ésser un model que reprodueixi el seu comportament tèrmic i d’evitar, amb l’ajut adequat, la sobrecàrrega. La bobina de protecció electromagnètica, per la qual circula el corrent de servei, desbloca instantàniament el mecanisme de connexió en sobrepassar la intensitat el valor de resposta o saturació del circuit. El temps total de desconnexió és menor de 5 ms i obre el circuit abans que el corrent arribi al seu valor màxim. Els relés electrònics, dits també commutadors electrònics o estàtics, no tenen contactes mòbils, i llur funcionament es basa en la commutació estàtica ( commutació) efectuada amb l’ajuda de certs dispositius semiconductors, com ara transistors, tiristors, etc. No tenen inèrcia, ni desgast mecànic, però presenten encara alguns inconvenients, sobretot per a senyals febles o en cas de circuits múltiples, com és el cas de la radiotècnia o de la telefonia.