reverberació

f
Física

Fenomen degut a la reflexió del so a les parets d’un local tancat en virtut del qual un cop sentit el so que s’ha propagat directament des del lloc on s’ha produït, hom encara el continua sentint a causa de les ones que es van reflectint successivament a les parets.

Aquest fenomen fa que se superposin uns sons amb els altres i dificulta la correcta audició, però, d’altra banda, en reforçar la intensitat dels sons que arriben a l’oïdor, té un efecte beneficiós. Aquest fenomen de persistència del so depèn de la reflexió de les ones sonores en els obstacles que troben en llur propagació rectilínia, i per això les condicions acústiques de les sales poden ésser modificades recobrint-ne les parets d’un material adequat (acústica de les sales). Si I és la intensitat reflectida per una paret on arriba una ona sonora d’intensitat I o , hom mesura el poder reflector mitjançant l’anomenat coeficient d’absorció , definit per la relació

El valor de α depèn bastant de la longitud d’ona del so considerat, però uns valors típics a la freqüència de 500 Hz són: paret de formigó α=0,02; plaques de suro α=0,15; plaques acústiques α=0,40. La reverberació fa que, en un determinat local, la intensitat I d’un so emès en un instant es mantingui i disminueixi progressivament, en lloc de desaparèixer d’una manera brusca. Al cap d’un quant temps t de l’emissió d’un so, la intensitat sonora és donada per la fórmula: I ( t ) = I o e -δt . El valor del temps per al qual la intensitat sonora s’ha reduït a la milionèsima part del seu valor inicial (o sia en 60 dB) és anomenat temps de reverberació T del local i depèn de les seves dimensions i del coeficient d’absorció de les parets. Aquest temps pot ésser calculat aproximadament mitjançant la fórmula de Sabine: T = 0,16 V /Σα S , essent V el volum del local en metres cúbics, i α i S , el coeficient d’absorció i la superfície en metres quadrats de les diferents parets o superfícies. El temps de reverberació oscil·la entre 0,4 i 0,8 segons per a una habitació corrent, entre 1,5 i 2,2 segons a les sales de concert i entre 2 i 3,5 segons a les esglésies.