Robert Atkins

(Columbus, Ohio, 17 d’octubre de 1930 — Nova York, 17 d’abril de 2003)

Robert Atkins

Metge cardiòleg nord-americà.

Fou fundador i cap mèdic de The Atkins Center for Complementary Medicine de Nova York. El 1951 es graduà a la Universitat de Michigan i el 1955 rebé el títol de metge de l’Escola de Medicina de la Universitat de Cornell. Exercí la curació natural com a alternativa als medicaments farmacèutics i a la cirurgia en moltes malalties debilitants. Se centrà en la importància d’una dieta apropiada juntament amb un reforç nutricional per a prevenir i combatre les malalties cardíaques, la diabetis i l’obesitat. Escriví diversos llibres que promouen la nutrició amb el control dels glúcids i les tècniques mèdiques complementàries.

En el seu llibre La revolució dietètica del Dr. Atkins, publicat el 1972, presentà el Mètode Nutricional Atkins, una estratègia per a controlar el pes i millorar la salut mitjançant un consum controlat de glúcids i elevat en proteïnes i greixos. Aquest mètode generà crítiques des de molts sectors de les ciències de la salut, ja que la ingesta elevada de proteïnes i greixos pot comportar riscos per a la salut cardiovascular i renal, a més de ser una alimentació desequilibrada i incompleta.