Rosalyn Yalow

(Nova York,, 19 de juliol de 1921 — Nova York, 30 de maig de 2011)

Física nuclear nord-americana de nom de soltera Rosalyn Sussman.

Graduada el 1941 al Hunter College de la Universitat de Nova York. Intentà prosseguir els estudis de física en una altra universitat, però la seva sol·licitud fou rebutjada per la seva condició de dona i esdevingé secretària del bioquímic Rudolf Schoenheimer a la Universitat de Columbia. Posteriorment passà a la Universitat d’Illinois, on amplià estudis de física, es casà amb el físic Aaron Yalow (1943) i obtingué el doctorat (1945).

Més endavant s’incorporà al Veterans Hospital de Bronx (Nova York), on fou cap de servei de medicina nuclear. Juntament amb Solomon Berson publicà treballs importants sobre la determinació d’insulina plasmàtica que portaren a la tècnica del radioimmunoassaig (1959), que obrí un camí fecund a la diagnosi de la diabetis (primera aplicació de la nova tècnica), que posteriorment aplicà a l’estudi d’altres substàncies orgàniques com ara enzims, vitamines i hormones.

Tant Berson com Yalow es negaren a patentar el mètode. L’any 1968 fou nomenada professora de recerca del Mount Sinai Hospital. L’any 1977 rebé el premi Nobel de medicina, juntament amb Roger Guillemin i Andrew Victor Schally (la segona científica que obtingué el guardó després de Marie Curie). Tembé rebé el premi Albert Lasker en recerca científica bàsica (1976) i la Medalla Nacional de la Ciència dels EUA (1988).