Sallent d’Organyà

Poble del municipi de Coll de Nargó (Alt Urgell), al vessant meridional de la serra de Sant Joan, a 1 003 m d’altitud, a l’W de Coll de Nargó i comunicat mitjançant una pista forestal.

S'alça damunt la riba esquerra del riu de Sallent i comprèn un ampli sector disseminat. L’església parroquial és dedicada a sant Salvador. D’origen possiblement romànic, avui és desfigurada per diversos cossos adossats. L’absis és rectangular i entre aquest i la nau hi ha un cos més elevat, que sobresurt també en planta i que és cobert exteriorment a doble vessant, seguint el mateix eix de les teulades de la nau i de l’absis, tot amb lloses de llicorella. La festa major s’escau l’últim diumenge de maig.

Vora Sallent, al pla de l’Estany, hi ha un salt d’aigua gairebé vertical i força alt, que pot haver donat nom al llogaret. Aquest és esmentat ja en l’acta de consagració de la catedral d’Urgell. Antigament havia pertangut a la catedral d’Urgell, per donació del comte d’Urgell el 997. Modernament, va formar part de l’antic municipi de Montanissell fins el 1969.

A migdia de Sallent i vora el riu de Sallent hi ha el mas dels Vilars de Sallent, i al NW de Sallent, ben a prop, es troba l’ermita de Sant Maximí.