salmonel·la

Salmonella sp (nc.)

f
Biologia

Gènere de bacteris, de la família de les enterobacteriàcies, que comprèn bacils mòbils mitjançant flagel·lació perítrica (excepte S.gallinarum, responsable de la pesta de l’aviram, que és immòbil).

Fermenta la glucosa, el sorbitol i el mannitol, amb producció d’àcids i gas; mai no fermenta la sacarosa, ni la salicina, ni l’adonitol. No produeix indol del triptòfan i el resultat de les altres proves IMVIC és roig de metil positiu, butilenglicol negatiu i citrat positiu (és a dir, IMVIC: -+-+), gelatina negativa i lactosa negativa. El gènere comprèn 600 serotips diferents, tots, però, amb les característiques esmentades. La classificació més correcta de les salmonel·les és basada en la natura de tres antígens: somàtic (O), flagel·lar (H) i capsular (K o Vi). Aquest gènere comprèn espècies causants de malalties importants, com les febres tifoides i paratifoides (salmonel·losi).